Tradycja i nowoczesność

Polska kuchnia od jakiegoś czasu stoi na rozdrożu. Przeplatają się w niej bowiem regularnie: tradycja i nowoczesność, wpływy obce z potrawami typowo polskimi. Rzeczywiście, coraz…

Dobra hotelowa restauracja – recenzja z Gniewina

Jako smakosze każdego typu kuchni oraz osoby bardzo mobilne, które sporo podróżują po Polsce, zdecydowaliśmy się na rozpoczęcie cyklu wpisów dotyczących hotelowych restauracji oraz jakości…

Rodzaje egzemy

Egzema, znana również jako zapalenie skóry, jest to stan skóry, który może mieć wpływ na ludzi w każdym wieku. Nasilenie choroby może być różne –…

Jak dobrze zjeść we Włoszech

Turyści wracający z Włoch podkreślają zgodnie, że oprócz przepięknych widoków, zabytków, życzliwych ludzi i ogólnej atmosfery odpoczynku, najbardziej odpowiadała im kuchnia. Oczywiście większość z nas,…

Jaka jest kuchnia śródziemnomorska?

Pod terminem kuchnia śródziemnomorska kryje się kuchnia o bardzo różnorodnych smakach. Obejmuje ona bowiem kuchnię ponad dwudziestu krajów lżących nad Morzem Śródziemnym. Charakteryzuje się przede…

Przyprawy w naszej kuchni

Przyprawy pojawiły się w początkach funkcjonowania człowieka jako gatunku. Naukowcy podają, że pierwsza przyprawa, którą odnaleziono w siedzibach ludzkich, pochodziła z neolitu i był to…