Pod terminem kuchnia śródziemnomorska kryje się kuchnia o bardzo różnorodnych smakach. Obejmuje ona bowiem kuchnię ponad dwudziestu krajów lżących nad Morzem Śródziemnym. Charakteryzuje się przede wszystkim prostotą i świeżością produktów. Klimat nad Morzem Śródziemnym jest łagodny, ciepły, co powoduje obfitość i dobry smak owoców i warzyw. Są one nagrzane słońcem i owo słońce praktycznie czuć w smaku potraw. Położenie nadmorskie sprawia, że w kuchni tej ogromną rolę odgrywają owoce morza. Najbardziej rozpowszechnionym produktem jest tu świeża oliwa, bez której nie może się obyć większość potraw. Kiedy wracamy z wakacyjnych podróży, bardzo chcemy atmosferę owych wakacji przechować na dłużej. Z tego powodu staramy się też odtworzyć kuchnię, którą na urlopie poznaliśmy. Wydaje się nam, że odtworzenie kuchni śródziemnomorskiej nie jest specjalnie trudne, w końcu opiera się ona na klasycznych prostych potrawach. Niestety nie zawsze udaje się nam oddać ten smak i aromat. Częściowo odpowiedzialne są za to produkty. Na pewno te kupione w marketach i supermarketach nie maja tego smaku, co kupione wprost u lokalnego sprzedawcy. Ale jest jeszcze coś innego – kultura gotowania. My gotujemy szybko i w pośpiechu. Nie mamy po prostu czasu na celebrowanie chwili, docenianie prostego stylu życia, gościnność. A bez tego nie ma prawdziwej kuchni śródziemnomorskiej. Termin kuchnia śródziemnomorska obejmuje różne kraje. Każdy z nich dał do tego tygla to, co najlepsze. Włosi są znani przede wszystkim z potraw mącznych, różnego typu makaronów. W ich wykonaniu majstersztykiem jest spaghetti, lasagne. Proste potrawy są złożone z kilku podstawowych produktów. To, co w nich najważniejsze to to, że wszystko jest wykonywane w domu. Nie ma tam żadnych półproduktów. Włochy to też ukochana przez wszystkich pizza. W każdym mieście, ba, w każdej restauracji inna, ale równie doskonała. No i jeszcze ta włoska mocna kawa. Prawdziwe delicje. Francja to państwo setek serów: brie, camembert…, a także croissanty, naleśniki, owocowe tarty. To także wino i szampan. Grecka kuchnia może pochwalić się gyrosem, mousaką, lekką grecką sałatą z pomidorów, sera feta i oliwy z przyprawami. Z Hiszpanii zapamiętamy przede wszystkim gaspacho i chłodną sangrię z dodatkiem sezonowych owoców. Kuchnia śródziemnomorska to też specyficzna kultura jedzenia. Tam nie je się w samotności. Posiłek to okazja do spotkania z rodziną, przyjaciółmi. Do tego dochodzi muzyka, taniec i po prostu radość z każdej pięknej chwili. Może zresztą to powoduje, że ta kuchnia jest tak smakowita.

Dodaj komentarz