Turyści wracający z Włoch podkreślają zgodnie, że oprócz przepięknych widoków, zabytków, życzliwych ludzi i ogólnej atmosfery odpoczynku, najbardziej odpowiadała im kuchnia. Oczywiście większość z nas, jeśli słyszy słowa: Italia, kuchnia włoska, przed oczami ma pizzę, makarony i tiramisu. To prawda kuchnia włoska jest znana przede wszystkim z tych potraw, które szturmem zdobyły cały świat. Ale przecież to tylko ułamek wiadomości na temat kuchni włoskiej. Wszystko zależy od regionu, miasta, restauracji. Jedno, co charakteryzuje potrawy włoskie to świeżość i korzystanie przy ich wykonywaniu z lokalnych produktów. Śniadanie Włosi zazwyczaj jedzą w drodze do pracy. Jest ono dość lekkie i niezobowiązujące. Siada się przy stoliku kawiarnianym na zewnątrz (przy dobrej pogodzie – a ta jest praktyczne zawsze) lub w środku i już można się delektować mocną i aromatyczną filiżanką kawy. Zazwyczaj pijane jest espresso lub cappuccino z delikatną pianką ze świeżego mleka. Do tego zamawia się zazwyczaj słodką bułeczkę. Osoby, które muszą na śniadanie zjeść jajecznicę z boczkiem, będą mieli trudności w jej znalezieniu, chyba, że trafią do restauracji przeznaczonej typowo dla turystów. Bardziej obfity jest lunch. Włosi nie mają zwyczaju zabierać do pracy jedzenia przygotowanego w domu. Lunch jest przecież doskonałą okazją, by na krótko wyskoczyć z biura i zamówić przepyszne kanapki z dodatkiem świeżych warzyw w jednym z licznych barów. Są one zazwyczaj dość zatłoczone w czasie podawania posiłków, więc zawsze można zamówić takie kanapki, sałatki lub nawet małe porcje makaronu i udać się na króciutki piknik na łono natury. Można też zamówić tzw. nadziewane kanapki w delikatesach i do tego koniecznie dodać doskonałe sery, których smak jest uzależniony od regionu Włoch, w którym akurat przebywamy. Głównym posiłkiem jest oczywiście kolacja. Zawsze ciepła i przeciągająca się przez długie godziny. Włosi jedzą ją zazwyczaj w domu, chociaż, przynajmniej raz w tygodniu, wybierają się z całą rodziną i przyjaciółmi do trattorii. Turyści powinni pamiętać, że najlepsze jedzenie jest oferowane nie w drogich i ekskluzywnych restauracjach, ale w niewielkich, rodzinnych pizzeriach i trattoriach. Praktycznie każda z nich oferuje potrawy nietuzinkowe i smaczne. Ta sama pizza smakuje inaczej w każdej z nich, bo szefowie kuchni za punkt honoru biorą sobie być najlepszymi. Zresztą nie może być inaczej, jeśli do dyspozycji jest świeżutka oliwa, przepełnione słońcem owoce i warzywa, perfekcyjne makarony i świeże mięso. Z takich produktów przyrządzanie dobrych posiłków nie nastręcza większych trudności. W większości włoskich restauracji makaron nie jest daniem głównym, ale pierwszym. Specjaliści wyliczyli, że jest około trzystu rodzajów makaronu, a do każdego z nich jest inny sos. Danie główne jest zazwyczaj dniem mięsnym. Włosi szczególnie przepadają za cielęciną, która jest droga, a doskonała. Oczywiście nigdy nie jest podawana jako kawałek mięsa z przyprawami. W restauracjach cielęcina jest produktem, który jest w różny sposób przygotowywany. W Mediolanie je się kotlety z cielęciny w odpowiedniej panierce, w Rzymie zaś specjalny krokiet z cielęciny z dodatkiem szynki i szałwii. Do tej potrawy koniecznie trzeba podać łagodne wino z Marsali. Ryby podawane we Włoszech muszą być świeże. Klient może sobie wybrać rybę, która z reguły jest eksponowana na podkładce z kruszonego lodu. Wybraną rybę kucharz może upiec, usmażyć lub opiec na grillu. Wszystko proste, niewyszukane, a przepyszne. A na koniec takiej uczty musimy spróbować deseru: lody, tiramisu, zabaglione lub sałatki ze świeżych owoców.

Dodaj komentarz