Z pewnością każdy z nas przynajmniej chociaż raz w życiu skosztował pomarańczy. Tak naprawdę trudno szukać osób, które nie cenią tych wspaniałych owoców. Pomarańcze to nie tylko wyśmienity smak, ale również ogromne źródło witamin i minerałów. Są również nieocenione w kuchni – można w nich wyczarować naprawdę wiele pysznych dań.

Krótka historia

Pomarańcze przywędrowały do Europy z południowo – wschodniej Azji. Wiele osób jest tymczasem przekonanych, że ich ojczyzną są Włochy lub słoneczna Grecja. Dzisiaj pomarańcze uprawia się nie tylko w Hiszpanii i Włoszech, ale również w Brazylii oraz Stanach Zjednoczonych.

Najbardziej popularne odmiany

Polacy najchętniej kupują pomarańcze pępkowe. Na czubku owoce mają charakterystyczne wybrzuszenie, od którego pochodzi od nazwa. Zazwyczaj pozbawione są pestek, a ich smak jest wyjątkowo słodki. Idealnie nadają się do spożycia na surowo. Świetnie komponują się z różnego rodzaju deserami.

Jeżeli szukamy pomarańczy na sok, powinniśmy postawić na białe. Ich miąższ jest dość jasny i ma bardzo dużo soku. Jego cechą charakterystyczną jest jednak to, że jest dość kwaśny. Wadą tej odmiany jest duża ilość pestek. Można sobie jednak z tym bez problemu poradzić.

Pomarańcze gorzkie charakteryzują się niezwykle silnym aromatem. Doskonale orzeźwiają, są nieco kwaśne. Doskonale nadają się na dżem. To również w nich przygotowuje się perfumy.

Pomarańcze czerwone charakteryzują miąższem w krwisto czerwonym kolorze. Uprawia się je tylko i wyłącznie na Sycylii. Jest to chyba najbardziej aromatyczna odmiana, która jednocześnie ma bardzo dużo soku. Pomarańcze sycylijskie smakują zdecydowanie najlepiej! Warto o tym pamiętać, poszukując dla siebie idealnej odmiany.

Skórka, miąższ, błonki

Każda pomarańcza składa się z skórki, która ochrania miąższ, białej błonki, która oddziela od siebie poszczególne cząstki owocu oraz samego miąższu.

Zewnętrzna warstwa owocu ma w przypadku pomarańczy kolor pomarańczowy. Zawiera bardzo duże ilości olejków eterycznych, które odpowiedzialne są za jej zapach. Wybierając pomarańcze, warto pamiętać, że wcale nie musi ona być wyjątkowo intensywna. Nawet blade owoce mogą być bowiem dojrzałe. O stopniu dojrzałości pomarańczy nie świadczy kolor skórki, a jedynie to, jak dużo cukru znajduje się w ich miąższy.

Albedo to część, którą zazwyczaj odrzucamy. Charakteryzuje się goryczkowatym smakiem. Trzeba jednak pamiętać, że jest to doskonałe źródło wielu witamin i minerałów. Dodatkowo zawiera błonnik, który doskonale wpływa na pracę naszego układu pokarmowego. Warto więc zjadać je także mimo tego, że smak nie każdemu może odpowiadać.

Błonki, które oddzielają od siebie cząstki pomarańczy, to również źródło dużej ilości błonnika. Zawierają one także flawonoidy, które również korzystnie oddziałują na nasz organizm. Błonek tych zazwyczaj się nie pozbywamy chociaż są i tacy, którzy wolą je usunąć.

Miąższ pomarańczy to w aż osiemdziesięciu procentach woda! Mało kto zdaje sobie z tego tak naprawdę sprawę. Ma postać, którą można porównać do pęcherzyków, które wypełnione zostały sokiem.