Mogą być z mięsem, kapustą i grzybami, serem lub owocami. Gotowane, podsmażone lub podpieczone w piekarniku. Jedno z najpopularniejszych polskich dań, które pojawia się niemal na każdym domowym stole. Co to takiego? Oczywiście pierogi. Jak jednak je przyrządzić, aby naprawdę znakomicie smakowały?
Ciasto to podstawa
Pierogi są jednym z najpopularniejszych dań w Polsce. Ciasto na pierogi teoretycznie bardzo łatwo jest przygotować. Wystarczy połączyć kilka podstawowych składników – mąkę, wodę, jajka. Jednak, w praktyce, danie to nie zawsze się udaje. Najczęściej winne jest temu, właśnie, nieumiejętnie przygotowane ciasto na pierogi. Jak więc połączyć te mało wyszukane składniki, aby zrobić ciasto idealne?
Jak połączyć składniki?
Na niewielką rodzinę, wystarczy przygotować pół kilograma dowolnej mąki (na pierogi nie nadaje się jedynie krupczatka), 2 jajka, wodę oraz szczyptę soli. Ciasto na pierogi będzie lepiej się sklejać, gdy dodamy do niego łyżeczkę masła lub oleju słonecznikowego. Częstym błędem początkujących kucharek i kucharzy jest dodawanie zbyt wielu jajek – gdy na pół kilograma mąki wbijemy kilka jajek, ciasto na pierogi będzie za twarde. Lepiej również zrezygnować z białek. Żółtka nadadzą bowiem pierogom ładny, żółty kolor, a jednocześnie, ciasto będzie mięciutkie. Często pierogi produkowane na rynek w skali przemysłowej, powstają właśnie bez żółtek i dlatego są lekko białe lub sine.
Kolejnym błędem, który zmieni smak dania, jest brak soli w cieście. Niektórzy dochodzą bowiem do wniosku, że i tak soli się wodę podczas gotowania pierogów. Jednak ciasto na pierogi bez soli jest, po prostu, mdłe.
Najbardziej aromatyczne ciasto wyjdzie nam wtedy, gdy do mąki dodamy masło zamiast oleju roślinnego. Musimy jednak zalać je odrobiną wrzącej wody i zasypać mąką – w ten sposób stworzymy masę o konsystencji kleju, którą „wrobimy” w mąkę. Warto również pamiętać o tym, aby do ciasta dodawać przegotowaną, ale wystudzoną wodę. Niektóre gospodynie eksperymentują z dodatkiem mleka. Jednak mleko sprawi, że ciasto nie będzie się dobrze sklejać. Jednocześnie, wtedy w smaku będzie przypominać ciasto naleśnikowe, a nie tradycyjne pierogi.
Jaka konsystencja?
Ciasto na pierogi powinno mieć idealną konsystencję. Nie może ono być tak twarde, jak na makaron. Wystarczy, że podczas urabiania, odkleja się nam od dłoni – wtedy jest miękkie i lekko klejące.
Gdy uzyskamy idealną konsystencję ciasta, należy go podzielić na pół i podsypać mąką. Dzięki temu, nie przyklei się do stolnicy (podczas leżenia ciasto pierogowe rzednie).
Jak dodać farsz?
Gotowe ciasto na pierogi należy rozwałkować do grubości około 3 mm . Z takiego placka możemy już wykrawać krążki i uzupełniać je dowolnym farszem.
Tajemnica idealnych pierogów tkwi także w odpowiednim doprawieniu nadzienia do nich. Musimy również pamiętać, aby farszu dodać wystarczająco dużo. Niemal puste pierożki nie są smaczne. Najlepiej pozostawić jedynie około 5 mm krawędzi do sklejenia. Krawędzie należy dokładnie skleić – dzięki temu farsz nie wypłynie podczas gotowania.