Chrupiące, ciepłe gofry z dużą ilością bitej śmietany i słodkimi owocami są ulubionym przysmakiem wielu z nas. Czy jednak w domu możemy przygotować gofry do złudzenia przypominające te sprzedawane w budkach?

Tajemnicą jest ciasto

Idealne gofry powinny mieć nie tylko swój charakterystyczny kształt, który bez problemu uzyskamy, dzięki dowolnej gofrownicy, ale i być chrupiące. To właśnie chrupkość jest tajemnicą przysmaków sprzedawanych w budkach.

Aby przygotować taki „profesjonalny” deser, należy poznać przepis na gofry, a raczej gofrowe ciasto. Jak je przyrządzić? Potrzebna będzie nam pszenna mąka, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy, jajka, roztopione masło oraz mleko. Ilość poszczególnych składników przepis na gofry uzależnia od tego, ile chcemy ich przyrządzić.

Ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji – dzięki temu ciasto będzie bowiem miało idealną konsystencję, a gofry będą chrupkie.

Jak przyrządzić znakomite ciasto?

Warto dokładnie przeczytać przepis na gofry i skrupulatnie trzymać się kolejności dodawania poszczególnych składników. Przesianą mąkę należy zmieszać z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i cukrem wanilinowym. Następnie, do suchych składników, należy dodać żółtka, roztopione masło lub margarynę i mleko. Wszystkie składniki musimy dokładnie zmiksować. Masa powinna być idealnie gładka. W osobnym naczyniu należy ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Białka stopniowo powinniśmy dodać do naszego ciasta i połączyć składniki.

Najlepiej nieco zmodyfikować klasyczny przepis na gofry i odstawić ciasto na kilkanaście minut przed pieczeniem.

Jak upiec gofry?

Tajemnicą pysznych, chrupiących gofrów jest nie tylko ciasto, ale także dobra gofrownica. To od jakości urządzenia zależy, często, nie tylko chrupkość gotowego deseru, ale także to, że gofry nie będą przywierać czy nie połamią się. Ciasto należy rozprowadzić na całej powierzchni, a upieczone gofry odkładać na kratkę metalową.

Przepis na gofry zwykle podaje, że należy je piec około 3-3,5 minuty. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że poszczególne urządzenia mają różną moc. W 3 minuty upieczemy ciasto w gofrownicy o mocy 1700 W. Urządzenie, przed wlaniem ciasta, należy rozgrzać na największą moc.

W instrukcjach obsługi gofrownic, podany jest czas pieczenia – powinniśmy go skrupulatnie przestrzegać. Dobrze wypieczone gofry będą przypominać te sprzedawane w nadmorskich budkach czy na wakacyjnych straganach.

Z czym je podawać?

Gofry mogą mieć kształt prostokątny, kwadratowy. W sklepach znajdziemy jednak także gofrownice, które umożliwią nam przygotowanie serduszek, kółek czy nawet kwiatków.

Tradycyjny przepis na gofry podaje przyrządzenie deseru z bitą śmietaną i owocami. Możemy wykorzystać truskawki, czarne jagody, maliny, borówki. Znakomicie smakują również z marmoladą, dżemem truskawkowym lub brzoskwiniowym.

Możemy również znaleźć przepis na gofry z musem truskawkowym, czekoladową, karmelową lub owocową polewą. Gofry możemy posmarować masłem orzechowym bądź czekoladowym. W Holandii podaje się również gofry z cynamonem dodanym do ciasta.