Jest puszyste i lekko wilgotne. Bardziej niż tradycyjny placek, przypomina lekko słodkawy chleb. Można je podawać samo, ale znakomicie smakuje także z kremem oraz polewą. Co to takiego? Ciasto marchewkowe, które trafiło do większości cukierni oraz stało się jednym z popisowych wypieków wielu Polek. Co warto o nim wiedzieć? I jak je upiec, aby było udane?

Historia marchewkowego ciasta

Ciasto marchewkowe pochodzi z krajów anglosaskich. Marchewkę, masowo, do wypieków zaczęto dodawać w Anglii w czasie II wojny światowej. Warzywo to zawiera bowiem dużą ilość cukru, dzięki czemu urozmaicało smak placków w czasie, gdy żywność była racjonowana. „Carrot cake” stał się urozmaiceniem mało zróżnicowanej wówczas diety.

Po wojnie ciasto marchewkowe trafiło także do USA. Amerykanie szybko docenili prostotę jego wykonania oraz delikatny, lekko kwaskowy smak. Szybko placek zaczęto urozmaicać – ciasto przekładano słodkimi kremami, polewano czekoladowymi polewami, posypywano wiórkami. Wypieki zdobyły ogromną popularność. Z czasem, zaczęto je serwować w kawiarniach oraz restauracjach.

Do Polski ciasto marchewkowe trafiło w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych. Obecnie znajdziemy je w ofertach wielu cukierni i sklepów spożywczych, kawiarni oraz wśród deserów serwowanych w restauracjach. Ten prosty w przygotowaniu placek, stał się także obowiązkowym wypiekiem w wielu polskich domach.

Co przesądza o jego popularności?

Placek z marchewką nie jest pracochłonny. Jednocześnie, wypiek ma swój charakterystyczny smak. Dodana do ciasta utarta marchewka, w piekarniku, robi się miękka i nadaje wypiekowi znakomitą konsystencję. Ciasto marchewkowe nie przypomina w smaku tradycyjnych biszkoptów, ciast kruchych czy drożdżówek. Jest lekkie, wilgotne i, nawet po kilku dniach, zachowuje świeżość.

Jak przyrządzić marchewkowy placek?

Tradycyjne ciasto marchewkowe powstaje z połączenia masła, jajek i utartych marchewek oraz składników suchych – mąki, sody, proszku do pieczenia, cukru oraz przypraw korzennych. Do ciasta najlepiej dodać odrobinę cynamonu, goździków, kardamonu oraz gałki muszkatołowej – w ten sposób powstanie wypiek o niepowtarzalnym aromacie. Składniki suche należy połączyć z wilgotnymi tworząc gęstą konsystencję. Ciasta nie utrzemy jednak na gładką masę – będzie ona posiadać grudki, ale w wysokiej temperaturze marchewka zmięknie i stworzy puszystą konsystencję placka.

Wiele przepisów proponuje dodanie do wypieków dodatkowych składników. Ciasto marchewkowe znakomicie smakuje z rozdrobnionymi orzechami włoskimi, kokosowymi wiórkami oraz innymi bakaliami.

Jakie dodatki?

Ciasto z marchewką można podać samo. Wyśmienicie będzie smakować także polane lukrem. Ciekawy smak uzyskamy, przyozdabiając ciasto marchewkowe polewą z lekko słonego serka zmieszanego z miodem, cukrem pudrem oraz masłem. Taką polewę możemy również wykorzystać do przełożenia placka. Gdy upieczemy je w okrągłej tortownicy, stworzymy, w ten sposób, niewielki torcik.

Gdy marzy się nam bardziej efektowny wypiek, możemy ciasto polać polewą… marchewkową. Przygotujemy ją z budyniu, pomarańczowej galaretki oraz soku marchewkowego. Pomarańczowy kolor polewy sprawi, że ciasto będzie naprawdę pięknie prezentować się.