Wysuwamy śmiałą tezę, że każdy powinien umieć gotować. Naprawdę warto i to z wielu przyczyn. No chyba, ze stać go na codzienne stołowanie się w restauracji lub wynajęcie własnego kucharza. Ale nawet jeśli w domu jesz sporadycznie, warto przekonać się, że przygotowanie posiłków jest niemal równie mocno przyjemne, co ich spożywanie. Jednak trzeba pamiętać w tym kontekście, że nawet przygotowanie śniadania może być sztuką i warto przygotowywać je sobie starannie, pamiętając o tym co jest zdrowe. Jeśli myślisz, że gotowanie to zajęcie jedynie dla wybranych, to grubo się mylisz. Oczywiście można powiedzieć, że nie każdy może zostać profesjonalnym kucharzem, który uczyni z tego zajęcia swój zawód, ale niewątpliwie niemal każdy może nauczyć się doskonale i smacznie gotować dla siebie i dla swojej rodziny. Najważniejsze to nie bać się eksperymentować i uczynić z gotowania przyjemność. Dopóki obawiamy się, że nasze danie będzie nie dosyć smaczne, dopóty gotowanie będzie nas zapewne krępowało. Ale wystarczy, tak jak i w przypadku innych umiejętności, sięgnąć po prostu na początek po proste przepisy, po dania które się lubi. Nie trzeba, a może nawet nie powinno się sięgać od razu po wyrafinowane przepisy na przykład kuchni francuskiej. Nie ma to sensu, nie startujemy przecież do konkursu, a jedynie chcemy nauczyć się praktycznej umiejętności, która sprawi, że w kuchni będziemy czuć się pewnie, a spędzony w niej czas będzie dla nas bardziej relaksem niż czymś męczącym. Istnieje nawet teoria, że tak zwane gotowanie „z sercem” da się wyczuć i nigdy nie będzie dobrego kucharza z kogoś, kto tego zajęcia zwyczajnie nie lubi. A spędzanie czasu w kuchnie zdecydowanie da się lubić. Może to być nawet dla nas codzienny czas relaksu, wyciszenia się, odcięcia od zwyczajowego biegu w pośpiechu. Bo gotowania przecież nie da się „popędzić”. Nie mówimy tu o odgrzewaniu gotowych dań w mikrofalówce, a o prawdziwym gotowaniu, które wymaga czasu i uwagi. A jak nauczyć się gotować? To wcale nie jest trudne, jeśli się chce. Zacząć można od tradycyjnych dań kuchni polskiej, sięgając po łatwe składniki i nieskomplikowane przepisy. Reszta to kwestia wprawy i dobrych chęci. Zanim nie spróbuje się gotować samodzielnie, nie warto się poddawać. Gotowanie „z paczki”, choć niewątpliwie szybkie, to jednak nie jest zdrowe. I nie powinno być alternatywą dla domowych potraw nawet w wyjątkowych sytuacjach. Gdy pierwsze udane dania mamy za sobą, sami poczujemy, że chcemy spróbować czegoś jeszcze. Prędzej czy później przyjdzie czas na szukanie nowych smaków i rozwiązań. Nauka to przecież proces, w którym należy próbować. Błędy każdy popełnia, ale jest to najlepszy sposób do osiąganie zwycięstw. Zresztą nie ma się czego obawiać, nowe nie oznacza niewykonalne, wystarczy stopniować sobie poziom trudności. Warto rozpracowywać kuchnie tematycznie. Każdy zapewne wie, że istnieją kuchnie narodowe. Skacząc od kuchni tajskiej do francuskiej, tylko utrudniamy sobie zadanie. Każda bowiem z tych specyficznych „kuchni” charakteryzuje się specyficzną gamą smaków i stosowanych przypraw. Trzeba się w to wczuć, polecane jest więc na początek gotowanie dań z konkretnego „gatunku”. Tym bardziej, że wymaga to odpowiedniego zaopatrzenia. Każda kuchnia charakteryzuje się specyficznymi dla niej składnikami i przyprawami. Dzięki nauce samodzielnego gotowania z czasem odejdziesz od książek kucharskich i zaczniesz śmielej interpretować przepisy. Ostatecznie dążysz do tego, by stworzyć sobie własne wyczucie, gotować po swojemu, przyswajać nowe przepisy, ale bez obaw je przekształcać, dostosowywać do własnych upodobań. Inspiracji warto szukać w Internecie. Nie bez przyczyn powiada się, że można znaleźć w nim wszystko. Wszystko – a zatem i porady i inspiracje dla kucharzy, zarówno tych początkujących, jak i tych doświadczanych. Internet to prosta metoda na to, by wystrzegać się błędów początkujących i nauczyć podstaw o np. w łączeniu smaków i podstawowych zasad gotowania. Znajdziemy tu zarówno profesjonalne porady, jak i informacje od smakoszy i fanów gotowania, którzy piszą blogi dzieląc się z innymi swoją pasją, jaką jest gotowanie, poznawaniem tajników kuchni czy gotowaniem zgodnie z zasadami kuchni krajowej z mniej lub bardziej znanych zakamarków świata. Poza tym, że gotowanie stanowić może przyjemność, należy pamiętać o tym, że każda nowa umiejętność nas wzbogaca, a tego czego się w kuchni nauczyliśmy nie zapomnimy. To niemal jak jazda na rowerze, raz zdobyte umiejętności nie znikną, można je natomiast wzmacniać i wykorzystać do zdobywania nowych. Jest to o tyle fascynujące, że proces nauki w zasadzie nigdy się nie kończy. Można więc powiedzieć, że nauka gotowania jest jak ciągłe poszukiwanie.