Chyba nikogo nie trzeba szczególnie przekonywać do tego, że zdrowe odżywianie to podstawa, jeśli chcemy zachować nasze organizmy i samopoczucie w dobrej kondycji. Czasem jednak kwestie żywienia spychamy na dalszy plan, traktując je bardziej jak konieczność niż coś, z czego można czerpać przyjemność. To ogromny błąd. Większość z nas przechodzi w życiu etap, gdy jest tak zabiegana, że przestaje zwracać uwagę na o co je, i zdarza jej się korzystać z tak zwanych fast-foodów. Każdy jednak doskonale wie, że nie ma chyba mniej zdrowego jedzenia. Wszystko jednak się zmienia, gdy pojawiają się dzieci. Wiedząc jak ważne jest zdrowe żywienie dla ich rozwoju, zaczynamy większa wagę przywiązywać nie tylko do samego gotowania, ale także do tego jakiej jakości składniki kupujemy. Mało tego: to jaka jest nasza kultura jedzenia, co, w jakich porach jemy również ma wpływ na dzieci. Uczą się one zdrowych nawyków, które będą im zapewne towarzyszyły przez całe życie. Warto także, by dzieci uczestniczyły w procesie gotowania. W zasadzie robią to chętnie, nie trzeba ich do tego namawiać. Zapewne wszystko sami zrobilibyśmy szybciej, ale liczy się też wspólnie spędzony czas. Poza tym warto, by dziecko umiało docenić to, na czym polega wysiłek przygotowania smacznego posiłku. Nie zaszkodzi też zdobycie przez dziecko podstawowych umiejętności w tym zakresie. Ale i w przypadku, gdy nie mamy dzieci, a nawet wtedy gdy żyjemy samotnie, warto nauczyć się samemu przygotowywać posiłki. Spokojnie można więc uznać, że warto nauczyć się gotować, a jeszcze bardziej wartościowa jest umiejętność zdrowego gotowania, co wcale nie jest dużo trudniejsze. Oczywiście konieczna jest pewna wiedza, jakich dań unikać. Przede wszystkim dotyczy to tłuszczów nasyconych oraz zbyt tłustego mięsa. Mięso nie jest w diecie konieczne jako codzienne danie, trzeba zastępować je też białkiem roślinnym, które znajdziemy w roślinach strączkowych. Zrezygnować należy także z nadmiaru cukru (a więc także słodyczy) oraz soli. Warto nauczyć się rezygnować z soli i docenić smak niektórych potraw, szczególnie warzyw, z minimalną jej dawką. Zamiast niej warto urozmaicić gamę stosowanych przypraw i zacząć doprawiać dania ziołami. Poza tym podstawą zdrowej diety są surowe warzywa i owoce, warto też więc dodawać do obiadu surówki, a na deser podawać owoce zamiast przysłowiowych cukierków. Ważne jest nie tylko to, co jemy, ale sposób przygotowania posiłków. Zdecydowanie powinniśmy zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania i duszenia. Warto także dbać o urozmaicenie diety. Wszechobecne w Polsce ziemniaki można z powodzeniem zastąpić różnego rodzaju kaszami. Warto też częściej serwować zupy. Zmiana nawyków jest być może nieco kłopotliwa, ale jest łatwiejsza niż się wydaje. Już pierwsze kroki poczynione w tym kierunku powinny nas przekonać, że gotować samodzielnie, smacznie i zdrowo jest naprawdę warto.