Ponieważ za oknem mamy już wiosnę, na drzewach i na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze sezonowe owoce, a także warzywa. Z pewnością najwięcej osób czeka na polskie truskawki, które będziemy mogli kupić już w maju. Aby dobrze wykorzystać owoce i moc przygotowywać z nich różne, smaczne i zdrowe posiłki, przygotowaliśmy listę przepisów na najlepsze koktajle.
Koktajl truskawkowy
Tradycyjny koktajl z truskawek to oczywiście zblendowane owoce wraz z jogurtem naturalnym. Można pić je jako napój, lub też dodać do makaronu. W niektórych regionach Polski mówi się na to danie kluski z truskawkami. Jako koktajl, doskonale będzie także smakował z nutką mięty i oczywiście z kruszonym lodem. Doskonale sprawdzi się podczas gorących dni, które już niebawem odwiedzą nasz kraj. Warto mieć ten tradycyjny i prosty przepis przy sobie.
Zielony koktajl
Tak naprawdę każdy może przygotować go jak chce. My proponujemy dzisiaj zblendować owoc kiwi, szpinak, winogrono bez skórki, a także zielone jabłuszko. To doskonały napój, który poprawi stan naszej skóry, ujędrni ją i wygładzi. Do tego ma niesamowity kolor i jeszcze lepiej smakuje. Niektórzy dodają do niego spirulinę, która ma także bardzo dobrze właściwości uodporniające dla naszego organizmu.
Koktajl z mango i pomarańczy
Mango to zdecydowanie owoc lata, jednak można je kupić w Polsce o każdej porze roku. Miękki miąższ wspaniale komponuje się z kwaśną pomarańczą. Do tego sok z ananasa, brzoskwinia i odrobina soku z limonki. Całość należy zblendować. Można dorzucić także liski bazylii, które jeszcze bardziej uwydatnią ten niesamowity i dość egzotyczny smak. To bardzo popularny napój wśród osób, które dbają o swoją figurę. Pomaga w procesie przemiany materii i chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Koktajl z leśnych owoców
Sezonowe owoce to także jagody, borówki, maliny i poziomki. One są głównymi składnikami tego koktajlu, do którego dodaje się także maślankę. Najlepiej naturalną, chociaż ta z owoców leśnych tez jak najbardziej pasuje. Można również dołożyć liście mięty oraz gotowanego buraka. Całość należy dokładnie zblendować i podawać z kruszonym lodem. Smak jest niesamowicie orzeźwiający. Zapach przypomina wakacje nad jeziorem, nieopodal lasu z którego ciągnęła się woń kwitnących malin. Jeśli Wy też wspominacie takie dzieciństwo, to zdecydowanie zasmakuje Wam niebieski koktajl. Jest także świetny dla osób uprawiających sport, dzięki swoim doskonałym wartościom odżywczym. Wspomaga układ trawienny i odpornościowy. Działa także dobrze na mięśnie.

Dodaj komentarz