Chyba nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby dobrze i smacznie zjeść. Uwielbiamy sycące i nietuzinkowe potrawy, które swoim wyjątkowym smakiem zwalają z nóg. Nie wszyscy jednak wierzą w to, że można spokojnie wyczarować je we własnej kuchni, używając do tego jedynie odrobiny wyobraźni. Łączenie smaków nie każdy ma w genach, ale doskonale wiemy co będzie smakowało nam i naszym domownikom. Jeśli mimo wszystko nie mamy pojęcia co przygotować na obiad, a zostało niewiele czasu, ponieważ niedługo zjawią się goście, czas zasięgnąć inspiracji z naszych poniższych wskazówek.
Łosoś z orzechami zapiekany w miodzie
Łosoś jest wyjątkową rybą. Do wykonania tego dania potrzebny będzie łosoś, orzechy ziemne, pietruszka, miód i sos sojowy. Łososia wkładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy pokruszonymi wcześniej orzechami. W osobnej miseczce przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, pietruszki i miodu, by później zalać nią rybę. Wstawiamy naczynie do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. Dobrze zrobiony łosoś, rozpływa się w ustach. Należy jednak uważać, aby nie trzymać go w piekarniku zbyt długo, ponieważ bardzo łatwo go wysuszyć. To wspaniałe danie, które nadaje się zarówno na przyjście gości, jak i na kolację z ukochanym. Sama ryba już jest wykwintna, a co dopiero jej dodatki. Do tego koniecznie białe, wytrawne wino i to z pewnością będzie wyjątkowy wieczór.
Tarta ze szpinakiem i trzema serami
Wszyscy uważają, że kruche ciasto to najtrudniejsza rzecz do przygotowania. Absolutnie tak nie jest. To mit, który każdy z nas musi własnoręcznie obalić, aby się o tym przekonać. Jedyne produkty, których potrzebujemy do ciasta to mąka, jajko, masło i szczypta soli. Wszystko trzeba dobrze zagnieść i na pół godziny włożyć do zamrażalnika. Po tym czasie należy je wyjąć i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej masłem blachy. Następnie wstawiamy ciasto do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut, aż zobaczycie, że jest rumiana. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Szpinak wrzucamy na patelnię i wraz z czosnkiem i solą podduszamy, następnie przekładamy go na upieczone już ciasto, posypujemy orzeszkami ziemnymi i na wierzch układamy trzy sery. Najlepiej pasują do siebie parmezan, gorgonzola i brie, jednak możecie wymyślić swoją własną mieszankę. Całość zalewamy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wszystko ponownie wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy, aż warstwa na wierzchy wyraźnie się zarumieni. Przygotowanie dania łącznie z ciastem zajmie nam około 50-60 minut. Jak na tak wyjątkowe danie to naprawdę niewiele!
Sałatka cezar
Jedna z najsłynniejszych sałatek na świecie. Ma wielu zwolenników, ponieważ można przygotować jej dwie wersje – tę oryginalną i drugą z mniejszą ilością kalorii. My dzisiaj zwrócimy uwagę na tę, którą zachwyca się tak wielu kulinarnych smakoszy, czyli pierwotną. Potrzebna nam będzie sałata masłowa, którą rwiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski w której będziemy podawać sałatkę. Pierś z kurczaka kroimy w paski i grillujemy na patelni dodając do niej ulubione przyprawy. Gotową przekładamy na wierzch sałaty, nie mieszając składników. Następnie pomidorki koktajlowe przekrajamy na ćwiartki i także dorzucamy do miski. Gotujemy jajka na twardo, które także wędrują do reszty składników. Można je ładnie ułożyć na wierzchu. Kolejny krok to przygotowanie czosnkowych grzanek. Na patelni należy rozgrzać czosnkowe masło, a wcześniej pokroić pszenny chleb w niewielką kosteczkę, usuwając skórki. Smażymy go na patelni z każdej strony, tak aby grzanki były wyraźnie chrupiące. W międzyczasie przygotowujemy dip. Do miseczki dodajemy 3 łyżki majonezu, łyżkę musztardy i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Do tego dorzucamy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zioła prowansalskie, a także odrobinę soku z cytryny. Na koniec można dodać dwie krople octu. Sałatkę polewamy sosem i na wierzchu rozrzucamy grzanki. Tak przygotowaną sałatkę możemy zaserwować naszym gościom.
Pieczone udka z kurczaka w cebuli
Mówi się, że przepis góralski, prosto z południa polski. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na desce kroimy w piórka około 5-6 cebul. Gdy to zrobimy, posypujemy nimi mięso. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem z dodatkiem sosu sojowego. Wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika na około godzinę. Po wyjęciu udka powinny być miękkie, a cebula złocista i rumiana. Do tego dania najlepiej pasują oczywiście ziemniaki z wody, a także surówka z białej kapusty. Tak przynajmniej jedzą prawdziwi górale. Do ziemniaków można także dorzucić koperek.

Dodaj komentarz