Jeśli chcesz gotować i jeść zdrowo, to w Twojej kuchni nie może zabraknąć warzyw i ziół. Większość ludzi, czy to ze względu na pośpiech czy wygodę, sięga po gotowe mieszanki warzywne. Problem z nimi jest taki, że ich skład w dużej mierze opiera się na soli i sztucznych aromatach, co być może zwiększa głębię smaku dania (w sposób sztuczny), ale z pewnością nie ma pozytywnego wpływu na jakość dań. Faktycznie przyprawiając danie w taki „sztuczny” sposób, mieszankami pełnymi szkodliwych substancji, zyskuje się na czasie, ale danie nie będzie równie smaczne i zdrowe jak wtedy, gdy przyprawi je się dobrej jakości przyprawami oraz świeżymi ziołami. Niestety zdrowe gotowanie oznacza włożenie więcej wysiłku w ten proces. Wrzucenie do zupy przysłowiowej kostki rosołowej i opieranie na tym całej sztuki kulinarnej skończy się na tym, że będą nam (i naszym dzieciom) smakować (z przyzwyczajenia) głównie dania słone. A oparta na soli dieta jest bardzo niezdrowa. Jeśli tak jest w Twojej kuchni – koniecznie zmień to już dziś. By stosować zioła i przyprawy, trzeba nauczyć się nie tylko, jak je komponować ze sobą, ale także od jakich dań pasują jakie przyprawy. Ich dowolne dodawanie nie jest wskazane, ponieważ konkretne zioła maja wpływ na to jak trawimy dane potrawy. Stąd też przy gotowaniu jest wskazana podstawowa znajomość ziół i przypraw. Tego jak wpływają nie tylko na smak dań, ale także na nasze organizmy. Sztuka ta nie jest trudna, choć ze względu na ilość informacji i konieczność praktyki, pochłania ona nieco czasu. Są oczywiście różne szkoły gotowania, warto też w kuchni poeksperymentować. Gdy poznamy już pewne zasady, możemy zacząć tworzyć własną kuchnię, która będzie odpowiadać nam i naszym indywidualnym potrzebom. Jednak w każdym przypadku wiąże się to ze zdobyciem sporej wiedzy na temat przypraw i ziół. A stosować je naprawę warto. Kucharz, który sięga jedynie po sól i pieprz w ogóle nie zasługuje na miano kucharza. Wiadomym przecież jest, że warunkiem zdrowiej diety jest jej różnorodność, a na to składa się także sposób w jaki dania przyprawiamy. Warto pamiętać o jeszcze jednej kwestii dotyczącej ziół. By miały one swoją wartość, powinny być odpowiednio utrzymane w stanie świeżości. Ważny jest więc także sposób, w jaki przechowujemy przyprawy i zioła. Powinno się je trzymać w suchych, ciemnych miejscach. Zalecane są szczelne, szklane opakowania oraz płócienne woreczki. Część ziół takich jak pietruszka czy majeranek można wyhodować i ususzyć samodzielnie. Ma się wtedy pewność, że są doskonałej jakości. Zresztą to nie jedyny sposób – pietruszkę czy koperek można mrozić, a wtedy do dania dodajemy zawsze szczyptę świeżej zieleniny. Jeśli to możliwe, warto mieć cześć przypraw w doniczkach: może być to pietruszka, majeranek, rukola czy bazylia. Niewątpliwie bowiem żaden sposób przechowywania ziół i przypraw nie zastąpi ich autentycznej świeżości. Zresztą kolekcja ziół na parapecie Twojej kuchni to także element ozdoby. Nie tylko pięknie wygląda, ale także pachnie.

Dodaj komentarz