Nie trzeba być jakimś szczególnym amatorem kulinariów i gotowania, żeby wiedzieć, jakie najważniejsze przyprawy powinny znajdować się w każdej kuchni prawdziwego smakosza. Jeżeli ktoś myśli, że w tym artykule znajdzie coś bardzo wyszukanego, to od razu musimy wyprowadzić go z tego potwornego błędu. Niestety, ale absolutnie nie, ponieważ będzie to artykuł, w którym sama nazwa wskazuje, będzie mowa o absolutnie podstawowych przyprawach, jaki w każdej kuchni mogą się znajdować. Rzecz jasna podstawowe przyprawy są tak oczywiste, że można by o nich nic nie napisać. Ale wtedy nie mogłoby być tego artykułu, który właśnie o takich przyprawach z natury rzeczy ma być napisany.

Dwie najważniejsze przyprawy na każdym polskim stole to oczywiście sól i pieprz. I tutaj oczywiście pojawią się głosy sprzeciwu, że sól to jest biała śmierć, a pieprz jest niezdrowy i szkodzi na żołądek. To ja się chcę zapytać przewrotnie, co na ten żołądek dzisiaj nie szkodzi? I co, zamiast tych dwóch przypraw można używać? I czy ktoś próbował kiedyś zjeść ziemniaki, które nie byłyby posolone, a na przykład posłodzone? No chyba nie za bardzo mogłoby się to komukolwiek udać. Bo przecież nie ma żadnej alternatywy dla tych najważniejszych udoskonaleń dla każdego obiadu.

Tak więc jeden trudny temat mamy już za sobą. Oczywiście nad tematem tych przypraw dyskusje prędko nie zamilkną, a już na pewno nie w kontekście szkolnych sklepików i obiadów szkolnych. W tych już nie wolno absolutnie niczego solić a tym bardziej używać pieprzu. Nie wypowiemy się na ten temat wcale. Ale za to przejdziemy do kolejnej przyprawy, która z pewnością doda wspaniałego smaku każdemu naszemu dniu.

Mowa oczywiście o czymś, co popularnie nazywa się „maggi”. Tak naprawdę jest to przyprawa w płynie, złożona właśnie z wielkiej ilości różnych i pojedynczych przypraw, oraz niezdrowej i wyżej wspomnianej soli i pieprzu. W każdym razie potrawa po przyprawieniu jej maggi właśnie staje się smaczniejsza, ale na pewno nie koniecznie zdrowsza. I z tej właśnie przyczyny ta przyprawa też nie należy do polecanych. Ale czy ktokolwiek próbował zjeść kiedyś olej sojowy, który poleca się właśnie zamiennie w stosunku do maggi? Nie wiem, bo my nie próbowaliśmy i nie radzimy tego nawet ani razu próbować.

Każdy smakosz ma też na pewno w swojej kuchni olej oraz, co chyba ważniejsze, kostki rosołowe. I uwaga, od razu napiszemy, że ani jedno ani drugi, nie należy do najlepszych przypraw kucharzy czy nawet Pań domu, które się tym właśnie domem zajmują. Zawodowi kucharze też nie polecają robienia rosołu z kostki, ale nie ukryje się tego przed nikim, że to najszybszy i najprostszy sposób na zrobienie dobrego rosołu w kilka minut. Dlatego właśnie kostki rosołowe znajdziemy w każdym domu i od razu napiszemy, że z reguły trzyma się jak najbliżej kuchenki, żeby mona było od razu zrobić z nich przepyszny rosołek. I to właśnie przyprawy są tajemnicą sukcesu każdego kucharza. Przyprawianie potraw jest wspaniałe, ponieważ można dzięki temu samodzielnie nadać jedzonej potrawie swój ulubiony smak. Chociaż z tym przyprawianiem jedzenia czasem bym uważał. Bo przecież nigdy nie wiadomo, czy ktoś nie będzie chciał Naszych specjałów w końcu spróbować. Tak więc powodzenia w kuchni, Nasi drodzy czytelnicy!

Dodaj komentarz