Sekretem dobrej i aromatycznej kawy jest nie tylko doskonałej jakości woda z jakiej ją przygotujemy, ale również dobry gatunek kawy w ziarnach, którą przed podaniem będziemy musieli zmielić. Ważne jest również to, w czym kawa jest podawana. Istnieją specjalne naczynia na różne rodzaje kawy i obok znanych powszechnie porcelanowych filiżanek warte uwagi są również filiżanki do espresso.

Należy pamiętać o tym, aby jednorazowo mielić tylko tyle kawy, ile potrzebujemy w danej chwili do przygotowania napoju. Zmielenie kawy powoduje dość szybkie ulatnianie się zawartych w niej olejków aromatycznych, które to właśnie zapewniają kawie zapach oraz smak. Jeśli zmielimy większą ilość kawy, to będzie ona po kilku dniach mniej aromatyczna niż taka, którą mielimy tuż przed zaparzeniem.

Kierując się kilkoma podstawowymi zasadami, bez problemu za każdym razem będzie delektować się pachnącą i aromatyczną kawą. Przede wszystkim ziarna kawy przechowujmy w zamkniętym, szczelnym opakowaniu, w chłodnym miejscu. Zagwarantuje nam to świeżość kawy na długo, jak również nie wietrzenie je aromatu. Kawę mielimy zawsze tuż przed podaniem i w ilości, jaka nam jest na ten moment potrzebna.

Do przygotowania kawy używamy zimnej i dobrej jakości wody, albo butelkowanej albo wprost ze dzbanka filtrującego.

Przed podaniem należy wyparzyć filiżanki do kawy i filiżanki do espresso.

Kawę przygotowaną według powyższych zasad pijemy zawsze gorącą, delektując się jej niepowtarzalnym aromatem i smakiem.

Dodaj komentarz