Utrzymanie porządku w kuchni nie jest takie proste. Tymczasem jest konieczne, ze względu nie tylko na estetykę, ale także funkcjonalność, wygodę, bezpieczeństwo, higienę. Przecież chcemy, by posiłki dla nas i dla naszej rodziny były przygotowywane w odpowiednich warunkach, by zachowane były warunki higieny. Warto pamiętać o tym, że samo zagospodarowanie kuchni, ustawienie poszczególnych mebli, może mieć wpływ na to, jak będzie się to w praktyce sprawdzać, czy będzie faktycznie tak łatwo utrzymać w kuchni ład i porządek. Dlatego tak naprawdę trzeba już na etapie projektowania, na etapie ustawiania i wybierania mebli zadbać o zapewnienie sobie w przyszłości takiego komfortu. Tutaj wiele ma do rzeczy to, w jaki sposób taką kuchnie urządzimy, jakie meble wybierzemy. Dzięki temu będzie można w prawidłowy sposób zadbać o całość aranżacji, by była ona odpowiednio komfortowa, dobrze wybrana, by spełniała swojej podstawowe funkcje. Odpowiednio wykonane meble, będą przez długi czas schludnie i estetycznie się prezentować, będą też doskonale spełniać swoje praktyczne zadania. Trzeba przemyśleć wybór mebli, zastanowić się, czy są one odpowiednio pojemne, czy bez problemu pomieszczą wszystkie akcesoria i naczynia kuchenne – a tych jest przecież w każdej kuchni sporo. Są to akcesoria, miski, garnki, ale też produkty spożywcze. Z przechowywaniem tych ostatnich mogą być pewne problemy. Tutaj też wszystko zależy od naszego stylu życia, od tego, czy dużo gotujemy, jak często robimy zakupy, czy robimy np. przetwory na zimę. Na zimę wiele osób kupuje jesienią też warzywa do długiego przechowywania, np. ziemniaki, warzywa korzeniowe, cebulę. Muszą być one przechowywane w odpowiednich warunkach, najlepiej w piwnicy czy w spiżarce. Nie każdy ma takie możliwości. Jednak tak naprawdę w domu powinna być właśnie wydzielona spiżarnia, choćby właśnie do przechowywania warzyw, przetworów, ale też np. butelek z winem, miodów czy innych produktów spożywczych, które muszą być przechowywane w specyficznych warunkach – w tym przypadku – w miejscu zacienionym, chłodnym, więc nie w domu, nie w kuchni. Zaś w kuchni możemy przechowywać produkty do długiego przechowywania, suche – czyli np. makarony, kasze, mąkę. Trzeba jednak pamiętać, że takie produkty też wymagają odpowiednich warunków – nie mogą mieć kontaktu z wilgocią, często nie powinny też być przechowywane na słońcu. Tak więc trzeba wydzielić sobie szafki kuchenne, w których będzie można przechowywać wyżej wymienione produkty, by zachowały one zdatność do spożycia.

Dodaj komentarz