Sery cenione są przez ludzi na całym świecie. Wyjątkowo pyszne produkuje się zwłaszcza w południowych rejonach Europy. Coraz częściej można kupić je również w polskich sklepach. Niemniej jednak każdy, kto decyduje się na zagraniczną podróż, powinien skosztować oryginału, który będzie smakował lepiej niż to, co dostępne jest w polskich sklepach. Poniżej przedstawiamy najbardziej znane sery, które zasługują na naszą uwagę.
Sery bałkańskie
Do najbardziej znanych serów z tego rejonu świata zalicza się:
- kaszkawał;
- ser szopski;
- Sirene;
- Paski Sir.
Ser kaszkawał bardzo często określany jest mianem cheddara z Bałkanów. Produkuje się go w Bułgarii z mleka krowiego albo owczego. Jest to typowy twardy ser, który charakteryzuje się ostrym smakiem. Nadaje się nie tylko do jedzenia na surowo – doskonale smakuje również smażony oraz pieczony.
Ser szopski bardzo podobny jest to wytwarzanej w Grecji fety. Jego również wytwarza się z mleka krowiego albo owczego. Jego cechą charakterystyczną jest bardzo słony, wyrazisty, ostry smak. Bez tego sera nie ma sałatki szopskiej.
Ser Sirene to jeden z bardziej lubianych przez Bułgarów serów. Do jego wyprodukowania potrzebne jest mleko krowie albo owcze. Jego cechą charakterystyczną jest ziarnista struktura. Niezbędny jest do przygotowania banicy, czyli placka, który zapiekany jest z serem.
Paski Sir to ser produkowany na chorwackiej wyspie Pag. Jest to ser bardzo twardy, który ma wyrazisty słony smak. Produkuje się go z mleka owczego. Warunkiem jest, aby owce pasły się na łące, na której nie brakuje ziół. To właśnie one odpowiadają za jego bardzo charakterystyczny smak.
Sery włoskie
Do najbardziej znanych serów włoskich zalicza się:
- Mozzarella;
- Parmezan;
- Grana Padano;
- Mascarpone;
- Gorgonzola.
Mozzarella powinna być produkowana z mleka bawolic. Coraz częściej jednak produkuje się ją z mleka krowiego, które jest po prostu dużo tańsze i o wiele łatwiej dostępne. Ser ma kształt kuli, jest miękki, musi być przechowywany w serwatce. Niezastąpiony dodatek do klasycznej włoskiej pizzy. Idealnie komponuje się również z wieloma sałatkami.
Mascarpone to ser wytwarzany ze śmietanki. Jego konsystencja przypomina masło. Serek jest bardzo delikatny, słodkawy w smaku. Doskonale nadaje się do rozmaitych deserów. Bez tego sera nie ma słynnego tiramisu. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mascarpone można również dodawać do sosów do makaronu.
Gorgonzola to ser pokryte zieloną pleśnią. W zależności od tego, jak długo dojrzewał, może charakteryzować się łagodnym lub pikantnym smakiem. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sosów, świetnie komponuje się z makaronami. Można dodawać go również do sałatek.
Parmezan to chyba najbardziej popularny ser na całym świecie. Jest bardzo twardy, a jego struktura ma charakter ziarnisty. Doskonale nadaje się do tarcia. To właśnie tym serem posypuje się ugotowany makaron.
Grana Padano to kolejny twardy ser. Wyraźnie widać w nim spore pęknięcia. Ciekawym jest fakt, że produkowany jest on już od XII wieku. Jego smak jest delikatnie słodki.