Na świecie nie brakuje osób, które nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego naparu, którym jest kawa. Każdy kawosz zdaje sobie również sprawę z tego, że najlepszy zapach oraz smak ma ta kawa, której ziarna zostały świeżo zmielone. Z tego powodu może się rodzić pytanie, jaki młynek do mielenia kawy wybrać?

Zapewne wiele osób pamięta z czasów dzieciństwa ręczne, drewniane młynki, które wyglądały niczym drewniana kostka z korbką umieszczoną u góry. Później popularne stały się modele elektryczne, jednak który sprawdza się lepiej w którym zadaniu? Ręczny czy elektroniczny? Odpowiedź na to pytanie jest złożona, ponieważ każdy rodzaj ma zarówno swoje wady, jak i zalety.

Ręczny młynek do mielenia kawy

Ręczny młynek do mielenia kawy jest urządzeniem wolnoobrotowym, napędzanym mięśniami człowieka. Skoro jest narzędziem wolnoobrotowym, to nie nagrzewa ziaren. To bardzo ważna cecha, ponieważ dzięki temu kawa nie traci swojego aromatu, a do tego mielona jest w sposób równomierny. Używanie takiego młynka nie jest trudne i nie pochłania masy energii, choć trzeba przyznać, że jeżeli planuje się przygotować trunek dla całej rodziny, można odrobinę się tą czynnością zmęczyć. Dochodzi do tego fakt, że młynek ręczny jest urządzeniem ekologicznym, co jest szczególnie ważne w dzisiejszych czasach – nie zużywa prądu, zwykle jest wykonywany z drewna metalu i szkła, a do tego pracuje bardzo cicho. Warto zauważyć, że ręczny młynek do mielenia kawy zazwyczaj mieli ziarna dosyć grubo, chociaż niektóre modele oferują regulację owej grubości, niestety stosunkowo rzadko.

Często takie urządzenie nie jest spore. Mały młynek do kawy ręczny z pewnością zmieści się w każdej szafce, nierzadko także szufladzie. Okazuje się jednak, że nieczęsto zamierza się go chować z dala od wzroku, ponieważ narzędzia te posiadają bardzo ciekawe i różnorodne wzornictwo. Na przykład Zassenhaus Havanna to model w złotym kolorze wykonany z metalu. Z kolei Zassenhaus Montevideo to drewniane, prostopadłościenne urządzenie z charakterystyczną szufladką.

Elektryczny młynek do kawy

Osoby, które wolą cieszyć się większą wygodą, prędzej wybiorą elektryczne młynki do kawy. Te nie są co prawda urządzeniami tak ekologicznymi, jednak ich użycie jest bardzo proste i ogranicza się zwykle do wciśnięcia jednego przycisku. Do tego ziarna są mielone o wiele szybciej. W większości przypadków da się także wybrać pożądaną grubość mielenia. Trzeba przy tym wspomnieć, że spośród elektrycznych narzędzi wyróżnia się żarnowe, jak i udarowe (ostrzowe). Czasami żarnowe młynki można otrzymać w stosunkowo niskiej cenie, czego dobrym przykładem jest Severin KM 3873 ze stalowymi żarnami i regulacją stopnia zmielenia, a także zegarek pozwalającym idealnie dobrać ilość kawy w kontekście planowanych filiżanek do zaparzenia.

W pierwszym przypadku młynek do mielenia kawy ściera kawę, nie przecinając ziaren. Do tego posiada możliwość regulacji grubości owego mielenia. Co szczególnie istotne, nawet praca na najwyższych obrotach nie prowadzi do nadmiernego podgrzewania się ziaren, jak i powstawania pyłu kawowego. Jedyną wadą takowych modeli wydaje się być ich wyższa cena, jednak jakość zawsze to rekompensuje.

Natomiast młynki do kawy elektryczne ostrzowe tną ziarna, a nie ścierają. Z tego powodu uzyskane kawałki kawy są najczęściej nierówne. Ich stosowanie powoduje również powstawanie pyłu kawowego (zwiększa kwasowość kawy). W przypadku tych modeli niemożliwe jest dostosowanie grubości mielenia. Najgorszą cechą owych młynków jest jednak fakt, że mocno nagrzewają ziarna, co pozbawia je aromatu. Urządzenia te nie są jednak tanie, a przy odpowiedniej obsłudze, czyli kiedy mieli się jak najkrócej, spełniają dobrze swoją funkcję.

Warto pamiętać, że tylko kupując pewne produkty można mieć pewność, że oryginalny smak i aromat kawy zostanie zachowany. Z tego powodu dobrze jest korzystać z usług sprawdzonych sklepów, takich jak swiezopalona.pl, które swoją ofertą przyciągają i zaskakują nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Dodaj komentarz