Ciasta z dodatkiem czekolady są znakomitym dodatkiem do popołudniowej kawy. Możemy podać je jako deser po rodzinnym obiedzie. Staną się również naszym popisowym wypiekiem na przyjęciu lub przysmakiem naszego dziecka, który zastąpi mu ukochane batoniki. Jak jednak upiec idealne ciasto czekoladowe?

Znakomite na poprawę humoru

Ciasto wykonane z kakaowego biszkopta, przełożone masą czekoladową i polane polewą lub posypane czekoladowymi wiórkami jest idealne na jesienne dni – znakomicie poprawia, bowiem, humor. Taki słodki wypiek uwielbiają również maluchy. Warto więc poświęcić odrobinę czasu i upiec domowe ciasto czekoladowe, zamiast kupować niezdrowe batoniki czy ciastka w supermarkecie. Kawałek ciasta będzie bowiem zdrowszy i o wiele pyszniejszy.

Ciasto czekoladowe naprawdę nie jest trudne w przygotowaniu. Aby je upiec, wcale więc nie musimy być doświadczoną kucharką czy wytrawnym kucharzem.

Jak przygotować spód?

Osoby, które chcą upiec ciasto czekoladowe, muszą być przygotowane na to, że znajdą naprawdę dużo przepisów na ten wypiek. Z powodzeniem odszukamy wiele receptur na wyjątkowe kremy i masy czekoladowe. Mogą one być z dodatkiem kakao, gorzkiej lub mlecznej czekolady, wiórków, orzechów. Do ciasta niekiedy dodaje się likier, a nawet… piwo.

Tradycyjne ciasto czekoladowe jest jednak niezbyt wyszukane, proste w przygotowaniu, a zarazem, wyjątkowo smaczne.

Możemy upiec biszkopt z dodatkiem kakao lub roztopionej czekolady i przełożyć go musem czekoladowym. Wystarczy przygotować mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajka, cukier, cukier waniliowy – składniki należy zmiksować na jednolitą masę i upiec z nich biszkopt. Takie ciasto należy przeciąć na połowę i przełożyć musem czekoladowym.

Możemy również przygotować nieco inny spód na ciasto czekoladowe. Wymaga on nieco więcej pracy niż tradycyjny biszkopt, ale jest bardzo aromatyczny i naprawdę przepyszny. Potrzebne będą nam następujące składniki:

-duża czekolada

– masło

– jajka

– kakao

– cukier

Masło musimy rozpuścić w rondelku z czekoladą. Do ostudzonej masy, należy dodać żółtka zmiksowane z kakao. Całość musimy dokładnie wymieszać. W osobnym naczyniu należy ubić na pianę białka. Gdy piana białkowa będzie sztywna, musimy wsypać do niej cukier i całość połączyć mikserem. Następnie należy wymieszać obie masy. Tak przygotowane ciasto czekoladowe, należy piec przez około 30 minut. W piekarniku ciasto opadnie i stworzy w środku wgłębienie. Wgłębienie to należy wypełnić czekoladowym musem.

Jak przygotować mus?

Do ciasta czekoladowego potrzebny będzie nam mus. Należy przygotować:

– masło

– ciemną czekoladę

– kakao

– jajka

– cukier lub cukier puder

– żelatynę

– przegotowaną wodę

Czekoladę należy rozpuścić z masłem i ostudzić. Do tak przygotowanej masy, musimy dodać zmiksowane żółtka z cukrem oraz kakao. Całość należy wymieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną. Gdy mus zacznie się zsiadać, powinniśmy przełożyć wcześniej upieczony biszkopt lub inny czekoladowy spód.

Całość możemy ozdobić polewą lub czekoladowymi wiórkami.