Smaczna kawa to dla wielu osób warunek dobrze rozpoczętego dnia. Jak ją parzyć w warunkach domowych, aby zawsze zachwycała smakiem i aromatem?
Ekspres
Nie wszystkich stać na dobrej jakości ekspres ciśnieniowy. Niestety, ale jest to wydatek rzędu kilku tysięcy złotych. Tanie ekspresy według baristów nie mają sensu – lepiej zakupić dobrej jakości zaparzacz lub kawiarkę.
Zaparzacz
Zaparzacze Bodum to gwarancja dobrze zaparzonej kawy, której zapach i smak uwodzą niczym najlepsza kawa espresso. Dobrej jakości sprzęt dla fanów małej czarnej, jak zaparzacze do kawy Bodum, charakteryzuje się wytrwałością, nie przejmowaniem zapachu kawy, łatwością w utrzymaniu czystości i ciekawym designem.
Kawiarka
Kawiarka działa na zasadzie ciśnieniowej i jest szczególnie polecana osobom uwielbiającym kawę w postaci najbardziej skoncentrowanej. Warto inwestować w sprzęt lepszej jakości oraz opanować technikę gotowania kawy na małym ogniu – w przeciwnym wypadku kawiarką łatwo przepalić trunek.
Sypana
W przypadku, jeśli chwilowo nie mamy żadnego odpowiedniego sprzętu pod ręką, możemy zdecydować się na zaparzenie kawy w formie klasycznej, „z fusami”. Taka kawa także bywa bardzo smaczna! Warto jednak do jej przygotowania używać wrzątku z odkamienionego dzbanka i parzyć ją pod talerzykiem przez parę minut.