Ostatnimi czasy gotowanie stało się naprawdę popularne. Wiele osób próbuje gotować i coraz częściej sięgamy po przepisy z Internetu, ale nie tylko.

Doświadczeni kucharze rzadko korzystają z papierowych przepisów. Zwykle gotują na wyczucie, mają tak wyćwiczone przepisy, że nie potrzebują ich zapisywać. Jednakże laicy opierają się na przepisach, dlatego tak bardzo denerwują się, gdy ktoś podaje nie dokładny przepis, używając słów: trochę tego, trochę tamtego. Wbrew pozorom przepisy są ważne i można uratować całą potrawę.

Chociaż w Internecie znajdziemy tysiące różnych przepisów, możemy trafić na takie przepisy, które będą nietrafione. Jak więc zapewnić sobie „bezpieczeństwo kulinarne” i nie wybrać przepisu, który będzie nietrafny?

Niestety odpowiedź nie jest taka prosta i wymaga odrobiny wprawy. Jeśli posiadamy jakieś doświadczenie w gotowaniu, to łatwiej przeanalizujemy przepisy i wykluczymy te składniki, które nie pasują, możemy też łatwo zmienić proporcję składników w danej potrawie. Jeśli jednak nie posiadamy takiego doświadczenia, możemy korzystać z innych przydatnych rad.

Warto korzystać z przepisów na najpopularniejszych stronach internetowych. Jeśli wciąż nie jesteśmy pewni, czy danie faktycznie jest dobre, to warto przejrzeć komentarze pod przepisem.

Blogi kulinarne – to kolejne miejsce, gdzie warto szukać dobrych przepisów kulinarnych. Rzadko zdarza się, żeby Gloger udostępniał przepisy, których nie jest pewien, dlatego w tym miejscu zawsze znajdziemy coś dobrego.

Szefowie kuchni – tutaj zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że często tworzą oni za bardzo udziwnione i niemożliwe do wykonania przez osobę niewprawioną w gotowaniu. Warto, więc szukać takich przepisów szefów kuchni, które przygotowane są z myślą właśnie o laikach.

Sklepy – co raz częściej wielkie sklepy spożywcze przygotowują gazetki lub ulotki, które zawierają bardzo ciekawe przepisy. Jednocześnie organizowana jest promocja na produkty, które potrzebne są do przygotowania danego dania.

Można też skorzystać z różnych książek kucharskich, które zawierają ciekawe przepisy, a jak możemy zauważyć na półkach w księgarniach takich książek nie brakuje. Możemy stworzyć naprawdę ciekawą biblioteczkę kuchenną.

Nie można zapominać również o najbardziej oczywistej metodzie pozyskiwania dobrych przepisów, czyli podpatrywanie rodziny podczas gotowania, czy poproszenie babci o jej sprawdzone przepisy kulinarne. Babcie wiedzą, co dobre, swoje przepisy też dostały od swoich przodków i dobrze wiedzą, co warto zmienić i jak modyfikować przepisy. Jeśli zwrócimy uwagę na przepisy naszych przodków, zauważymy, że są naprawdę atrakcyjne pod kątem cenowym i nie zawierają zbyt zaawansowanych przepisów.

Korzystając ze wszystkich źródeł jednocześnie możemy porównywać przepisy, wybierać te, które najbardziej nam odpowiadają. Wszystkie pomysły warto spisywać, aby potem podzielić się nimi z kolejnymi pokoleniami, które też chcą przygotowywać pyszne dania kuchni polskiej, włoskiej, chińskiej, indyjskiej, czy francuskiej.