Zdobienie ciast to prawdziwa przyjemność dla wszystkich, którzy się na to decydują. Nie będzie przesadą stwierdzenie, że jest to prawdziwa sztuka. Do dekoracji pysznych wypieków wykorzystać można rozmaite produkty. Podpowiadamy czym ozdabiać ciasto, aby zachwyciło naszych gości.

Polewa

Wiele ciast wymaga wykonania polewy. Poza tym warto pamiętać, że na lukrze lub glazurze wiele ozdobnych elementów jest po prostu lepiej widocznych. Pięknie prezentuje się na przykład glazura wykonana z ciemnej czekolady. Aby nie tylko ładnie wyglądała, ale również świetnie smakowała, najlepiej wykorzystać do niej czekoladę, w której zawartość kakao wynosi przynajmniej osiemdziesiąt procent. Wystarczy pokruszoną czekoladę włożyć do miseczki, dodać dwie łyżki dobrej jakości oleju (świetnie sprawdza się słonecznikowy) oraz roztapiać w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając. Na ciasto glazurę nakładamy, kiedy jest jeszcze półpłynna.

Innym sposobem na pokrycie ciasta jest biały lukier (jeśli chcemy uzyskać inny jego kolor, wystarczy sięgnąć po barwniki spożywcze bądź takie produkty, jak kakao czy sok wiśniowy). Lukier przygotowujemy z białek jaja kurzego oraz cukru pudru. Ubite na sztywno białka należy delikatnie wymieszać z cukrem. Nie wolno robić tego zbyt energicznie.

Ciasto można pokryć również bitą śmietaną, którą warto jednak wzbogacić śmietan fixem. Dzięki temu będzie ona ładnie trzymała się na wypieku.

Najprostsze sposoby na dekoracje

Motywy na cieście można ułożyć z:

  • bakalii;
  • wiórków czekoladowych;
  • cukrowych perełek;
  • świeżych lub kandyzowanych owoców;
  • listków świeżej mięty bądź melisy.

Decydując się na bakalie, mamy dwie możliwości do wyboru: albo wykorzystać na przykład połówki orzechów czy migdałów, układając z nich wzór, albo posypać wierzch ciasta tymi, które zostały zmielone. Decydując się na rodzynki lub żurawinę, należy pamiętać o tym, że wymagają one wcześniejszego namoczenia. Dzięki temu będą nie tylko smaczniejsze, ale również będą się lepiej prezentowały. Jeżeli wypiek przeznaczony jest dla osób dorosłych, można postawić na alkohol (na przykład brandy). Jeżeli mają go jeść dzieci, świetnie sprawdzi się zwykły sok jabłkowy.

Wiórki czekoladowe to jeden z prostszych sposobów na udekorowanie ciasta. W zależności od gustów kulinarnych naszych gości postawić można na białą, mleczną lub gorzką czekoladę. Ścieramy ją na tarce, a uzyskane wiórki umieszczamy na cieście. Jeżeli chcemy wyczarować fantazyjny wzór, który oczaruje naszych gości, możemy sięgnąć po szablony. Dostępne są one w sklepach dla cukierników, ale z powodzeniem można je przygotować samodzielnie, wycinając je z kartonu.

Listki mięty bądź melisy można przed ułożeniem na cieście zamoczyć w białku, a następnie bardzo delikatnie obtoczyć w cukrze. Wymagają one bardzo ostrożnego postępowania, ponieważ wyjątkowo się kruszą.

Decydując się na świeże owoce, pamiętaj, że trzeba zastosować pod nie podsypkę (na przykład ze zmielonych orzechów). Inaczej ciasto bardzo szybko rozmięknie i straci swój wyborny smak, na którym nam zależy.