Większość z nas w sezonie letnim sięga tylko i wyłącznie po klasyczną sałatę masłową. Tymczasem okazuje się, że ma ona wielu równie pysznych krewnych, którzy charakteryzują się mocniejszym kolorem oraz dużo bardziej wyrazistym smakiem. Idealnie sprawdzają się jako składników klasycznych sałatek, ale serwować można je również na ciepło.

Krótka historia

Szpinak, roszponka i rukola znane są od setek lat. Cieszą się popularnością nie tylko w kuchni europejskiej, ale również azjatyckiej. Przed wiekami spotkać je można było na łąkach i to właśnie stąd je pozyskiwano. Dzisiaj są uprawiane nie tylko w wielkich gospodarstwach rolnych, które produkują warzywa na sprzedaż. Coraz częściej rosną również w naszych małych ogródkach, dostarczając nam świeżej porcji witamin i minerałów.

Rukola

Charakteryzuje się wydłużonymi listkami, których smak jest lekko pikantny. Niektórzy mówią, że można porównać go do orzechów i pieprzu. Idealnie komponuje się ze wszystkimi sałatkami, których jednym ze składników jest ser camembert bądź rokpol. Pasuje również do mozzarelli oraz wszystkich odmian sera koziego. Warto podawać z nią szynkę parmeńską, pomidory i jajka. Nie smakuje dobrze z tak lubianym przez Polaków majonezem. Jest natomiast idealna z klasycznym francuskim sosem vinegret.

Roszponka

Te małe okrągłe listki są bardzo delikatne w smaku. Z tego powodu najlepiej dodawać je do sałatek, których składniki są bardziej wyraziste. Świetnie smakuje z pomarańczami, melonem oraz szynką. Zestawiać można ją również z oliwkami, czerwoną cebulą i pomidorem, tworząc pyszną i bardzo zdrową sałatkę. Dodawać można do niej sos czosnkowy (przygotowany własnoręcznie, a nie z proszku dostępnego w sklepach).

Szpinak

Jest to doskonała baza do sałatek, które mają zawierać ser gorgonzola. Można dodawać do niego jajka ugotowane na twardo, pieczarki, cebulę. Nie poleca się serwowania go z majonezem, ale świetnie smakuje ze wspominanym już sosem vinegret. Tworzy wyśmienite połączenia z owocami, zwłaszcza pomarańczami i mandarynkami. Można dodawać go do truskawek, tworząc w ten sposób pyszną i niecodzienną sałatkę czerwcową.

Rzeżucha

Mało kto w ogóle wie, że jest ona krewną sałaty. Te maleńkie listeczki kryją w sobie bardzo ostry smak i wyjątkowo charakterystyczny zapach, który jednak nie każdemu odpowiada. To właśnie z uwagi na smak i aromat określa się ją również mianem pieprzycy. Rzeżucha świetnie podkręca smak łagodnych sałatek, w których znajdziemy jaja, szynkę i majonez. Warto posypywać nią kanapki, które od razu zyskają na smaku. Doskonale komponuje się również z sałatkami ze składników azjatyckich takich, jak grzyby shiitake oraz sos rybny. Warto podkreślić, że rzeżucha jest wyjątkowo zdrowa. Zawiera ogromne ilości witamin, a jej niewątpliwą zaletą jest fakt, że można wyhodować ją samodzielnie na domowym parapecie. Wystarczy namoczone nasiona ułożyć na wacie i pamiętać o regularnym ich podlewaniu, by po około sześciu dniach cieszyć się pysznym dodatkiem do kanapek i sałaty. Dodawać można ją również do twarożku.