Żyjemy w świecie zdominowanym prze media i reklamy. Codziennie mamy przeróżne informacje, reklamy dotyczące spożywania produktów spożywczych posiadających takie, bądź inne zalety. Sposób ówczesnego życia nie powoduje, że niewielka ilość społeczeństwa wczytuje się w ulotki informacyjne na produktach. Wiedza o prawidłowym żywieniu, nie jest rozpowszechniona w szkołach, a jeżeli już to przekazywana jest z szeregiem błędów. Musimy samodzielnie uczyć się prawidłowego żywienia. Nasz zdrowie jest w naszych rękach. Sporządzamy różnego rodzaju potrawy kulinarne z różnych dostępnych produktów. Przepisy na sałatki są doskonałym dodatkiem do różnego rodzaju sporządzanych potraw. Doskonałe właściwości i wpływ na nasze zdrowie maja sałatki warzywno – ziołowe. Można je przygotować z wielu składników, oczywiście najlepsze są te, które można spożywać na surowo, bo wtedy zawierają najwięcej korzystnych dla zdrowia składników. Przygotowanie Przepisy na sałatki to nie jest czasochłonne a pomysłowość w dopasowaniu produktów jest niezwykle różnorodna. Owoce i warzywa odgrywają istotną rolę w naszym jadłospisie. Korzystajmy ze składników, które posiadają najwięcej wartości odżywczych. Przygotowanie zdrowej i pełnowartościowej sałatki nie wymaga dużych nakładów, zwłaszcza gdy mamy warzywa ze swojego ogródka. Wiosna to czas pozytywnych zmian, natura budzi się do życia . Warto wykorzystać i wprowadzić zmiany do swojego menu, wzbogacając je w Przepisy na sałatki z młodych warzyw, dzięki czemu wzmocnimy nasz organizm solidną dawką witamin i innych wartościowych składników odżywczych. Zgodnie z zasadą „wszystko jest dla ludzi” do sałatki można dorzucić rozmaite przetwory zbożowe, dodatki białkowe, różnego rodzaju sery, ryby wędzone, owoce morza czy kawałki kurczaka lub innego mięsa. Do Przepisy na sałatki można dodać również świeże lub suszone owoce. Przy sporządzaniu sałatek zastanówmy się również nad rodzajem tłuszczu, który dodaje jej smaku. Popularnym tłuszczem przy przygotowaniu sałatek jest oliwa z oliwek lub polski olej rzepakowy. Przepis na sałatki z dodatkiem surowca w postaci oleju rzepakowego dostarcza nam kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, witaminę E, A. Należy pamiętać, że niektóre witaminy zawarte w warzywach są rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego dzięki obecności oleju w sałatce, składniki te lepiej i szybciej się przyswoją. Sałatki z dodatkiem sosów mają wielu zwolenników, ale zawierają wiele szkodliwych chemicznych dodatków. Przepis na sałatki zakupiony w sklepie może powodować wzdęcia, wypryski na skórze oraz szereg reakcji alergicznych. Gotowe sałatki to również przysłowiowe bomby kaloryczne. Większość ma znaczne ilości kalorii i tłuszczu. Sami jesteśmy sobie winni, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sałatki powinny stać się naszą ulubioną potrawą, którą powinniśmy zabierać ze sobą do pracy. Są one nie tylko zdrowe, ale łatwe w przygotowaniu i dużo tańsze niż niezdrowe fast food. Ponadto Przepis na sałatki jest wiele, że praktycznie codziennie możemy przygotować inna prze co najmniej rok, o ile nie dłużej. Musimy pamiętać, że sami decydujemy o tym co jemy, a od tego zależy nasze zdrowie, dlatego dwukrotnie się zastanówmy zanim włożymy coś do ust.