Buraki ćwikłowe, jak większość warzyw i owoców, są bogatym źródłem składników odżywczych. Jednak buraki wyróżniają się na ich tle swoimi ogromnymi właściwościami leczniczymi. Buraki zawierają dość mało witamin, ale nadrabiają za to innymi składnikami. Dlatego buraki są warzywami, które bezwzględnie powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Ogromna ilość zastosowań i przepisów na dania zawierające buraki, powinna spowodować, że w naszej kuchni nie powieje nudą a same buraczki nam się nie „przejedzą”
Najwięcej jest w nich kwasu foliowego. Dlatego buraki polecane są kobietom w ciąży, a nawet przygotowującym się do ciąży. Oprócz tego, planując dziecko, również przyszli ojcowie powinni raczyć się sokiem z buraków, bowiem chronią one przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi DNA (o czym w dalszej części artykułu). Oprócz tego zawierają spore ilości pierwiastków mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rubid i cez.
Ze względu na zawartość żelaza buraki są doskonałym środkiem krwiotwórczym. Ponadto azotany, zawarte w soku z buraków, podnoszą we krwi stężenie tlenku azotu odpowiedzialnego za regulację ciśnienia krwi, co jest szczególnie istotne dla osób cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Niejako „skutkiem ubocznym” działania krwiotwórczego buraków, jest też dobre ukrwienie mózgu u starszych osób. Jest to dla nich bardzo istotne ponieważ znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji starczej lub choroby Alzheimera.
Naukowcy już dawno zauważyli, że buraki mają też wyjątkowe działanie przeciwnowotworowe. Te właściwości wynikają z zawartościbetaniny, czyli przeciwutleniacza odpowiedzialnego za obronę organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które uszkadzają DNA. Warto zwrócić uwagę, że buraki swe dobroczynne działanie mają zarówno na poziomie profilaktyki anytrakowej, jak i w procesie leczenia oraz rekonwalescencji.
Dzięki swym właściwościom zasadotwórczym, buraki mają zbawienny wpływ na nasze żołądki. Wiele potraw – szczególnie mięso oraz słodycze – powoduje, że w żołądku wytwarza się nadmierna ilość kwasów, które mogą powodować nadkwasotę lub nawet chorobę wrzodową żołądka. W tej sytuacji buraki, ze swymi właściwościami, są najlepszym sojusznikiem naszych żołądków.
Buraki są także dzielnym kompanem człowieka w walce z przeziębieniami, katarem, kaszlem, ogólnym osłabieniem organizmu czy różnymi infekcjami wirusowymi. Dzięki swym właściwościom mają również zbawienny wpływ na stan naszej wątroby (sok z kiszonych buraków polecany jest nawet „osłonowo” przed planowanym spożyciem alkoholu lub na drugi dzień na kaca).
Choć może się to wydawać dziwne, buraki mają wpływ nawet na nasze zdrowie psychiczne. Dzieje się tak dzięki zawartości tryptofanu, który „relaksuje umysł” i kwasu foliowego, który – oprócz innych właściwości – ułatwia zasypianie.

Dodaj komentarz