Sałatka – zdrowe danie polecane wszystkim osobom będącym na diecie, ale czy aby na pewno sałatka to najzdrowszy wybór. Czy każde dania zawierające ten człon jest zdrowe?
Chociaż sałatka kojarzy nam się ze zdrową sałatą i różnego rodzaju warzywnymi dodatkami, danie to może być bombą kaloryczną, której powinny unikać osoby będące na diecie.
Przede wszystkim należy zacząć od składników, w przypadku łątek kupowanych w sklepie nie możemy być pewni, jak hodowane były warzywa i co tak naprawdę zawiera dany sos. Dlatego też kupując sałatki w sklepach musimy pamiętać, że wcale nie są tak zdrowe. Wiadomo jednak, że te przygotowywane w domu są dużo zdrowsze i nie zawierają konserwantów.
Sałatka to nie tylko warzywa, ale bardzo często również sos, dresing, czy śmietana. Ten element dobieramy według własnych gustów kulinarnych, czy też danego przepisu.
Sałatka z majonezem uważana jest za jedną z najbardziej niezdrowych. Oczywiście wszystko przez majonez, ale czy sałatka jarzynowa byłaby dobra bez majonezu, który stanowi jej podstawę?
Tego typu przepisy można odchudzić dodając majonez z mniejszą ilością tłuszczu. Jednak ten nie jest dużo zdrowszy od zwykłego, kalorycznego majonezu, jaki znajdziemy na sklepowych półkach. W związku z tym błędne koło się zamyka. Oczywiście od czasu do czasu można pozwolić sobie na tego typu sałatkę.
Nie tylko majonez bywa naszym wrogiem. Również dresingi bywają bardzo kaloryczne. Stosując gotowe sosy, do których dodajemy tylko olej, musimy pamiętać, że zawierają one dużą ilość konserwantów, a także niezdrowego glutaminianu sodu. Sałatka z takim dodatkiem jest, więc tylko pozornie zdrowa.
Równie kaloryczna jest śmietana, tą jednak możemy zastąpić jogurtem naturalnym, który jest dużo mniej tłusty. Warto też ograniczyć dodawanie soli.
Sałatka to nie tylko sos, dressing, czy majonez, ale również inne podstawowe składniki. Najzdrowsze są te sałatki, które zawierają same warzywa, i ewentualnie grillowane mięso. Dużo bardziej kaloryczne są sałatki zawierające makaron, ser, smażone mięso. Dobór odpowiednich składników zależy od naszych preferencji, czy też przepisu, an podstawie, którego tworzymy sałatkę.
Warto pamiętać, że nie każda sałatka jest dodatkiem do posiłku, a tak je często traktujemy. Wiele ze znanych nam sałatek może stanowić oddzielny, pełnowartościowy posiłek.
Sałatki warto robić samodzielnie w domu, bo tylko wtedy wiemy, co znajdziemy w środku. W przypadku sałatek zakupionych w sklepach, zwłaszcza tych z majonezem składniki nigdy nie są nam znane, zwłaszcza, jeśli jest to sałatka sprzedawana na kilogramy. Należy, więc ostrożnie podchodzić do tego typu produktów. Warto też pamiętać, że sałatki szybko się psują. Nie można ich długo przetrzymywać w lodówce. Pozornie ich zapach może wydawać się Świerzy, ale jeśli zawierają jajka, czy inne nieprzetworzone składniki, np. świeże warzywa i owoce, to należy spożyć je w ciągu kilku dni od przygotowania. Dzięki temu mamy pewność, że nie dojdzie do zatrucia pokarmowego, które bywa naprawdę nieprzyjemne i niebezpieczne.