Między posiłkami warto zawsze coś przegryźć. Dzięki temu kolejny większy posiłek nie będzie tak obfity jak dotychczas. Przekąski pozwalają ukoić pierwsze napady głodu. Są także dla nas zwyczajnie przyjemne. Lubimy nagradzać się smacznymi produktami. Możemy przyrządzić je we własnym, domowym zaciszu, a zajmie to nas zaledwie kilkanaście minut. Zrezygnujmy z chemii, którą sprzedają w sklepach. Czas rozpocząć zdrowe życie, na czele ze zdrowymi produktami domowej roboty. Jeśli chcecie jeść zdrowe i smaczne przekąski, koniecznie zainspirujcie się poniższymi przepisami.
Zdrowe batony
Nie ma chyba smaczniejszej i jednocześnie zdrowszej przekąski niż domowej roboty batony. Wbrew pozorom to deser, który można bardzo łatwo przygotować i nie wymaga to specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne co trzeba zrobić, to połączyć w całość wszystkie składniki. Potrzebne będą banany, dowolne suszone owoce, mieszanka orzechów, muesli, a także płatki owsiane i miód. Wymieszaną całość należy włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut. Następnie wyjąć i po ostygnięciu pokroić na kawałki przypominające batony.
Chipsy z warzyw
Jeśli wieczorem najdzie Was ochota na coś chrupiącego przed telewizorem, zdecydowanie powinniście zrezygnować z chipsów kupionych w sklepie spożywczym. Nie ma w nich praktycznie nic co przypomina warzywo, a na dodatek pełne są konserwantów. Zamiast tego, świetną alternatywa będą chipsy zrobione samemu w domu. Jedyne czego potrzebujecie to warzywa, przyprawy i oliwa. Warzywa należy pokroić na cieniutkie plastry. Pomoże Wam w tym tarka, która powinna mieć specjalny otwór na plasterki. Możecie zrobić chipsy z selera, ziemniaków, marchewki, buraka, a także jarmużu. Należy ułożyć je na blasze pokrytej papierem do pieczenie, posypać przyprawami i skropić delikatnie oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą chrupiące. Można podać je z dipem, który także przyrządzicie samodzielnie z jogurtu, czosnku i świeżego ogórka z przyprawami.
Prażona kukurydza
Tak, to żadna pomyłka! 3 szklanki uprażonej kukurydzy, prosto z mikrofalówki. Niestety bez soli lub z dodatkiem różowej, himalajskiej, która jest dużo zdrowsza niż tradycyjna, którą mamy w domach. Popcorn bardzo wciąga, dlatego bez większych wyrzutów sumienia można usiąść przed telewizorem z odmierzonymi trzema szklankami i zajadać. Byle nie więcej! Trzeba znać umiar i w razie konieczności, powiedzieć sobie, że na dzisiaj wystarczy.
Kolorowa kanapka z łososiem
Wiosenne lub też kolorowe kanapki to doskonały pomysł na przekąskę pomiędzy posiłkami. Są sycące i pyszne, a na dodatek można eksperymentować jeśli chodzi o dodatki. Warunki, które jednak trzeba spełnić to ciemne, pełnoziarniste pieczywo oraz brak masła. Nie wolno też poprawiać sobie smaku majonezem, ketchupem czy innymi kupnymi sosami. Na kromkę chleba kładziemy rukolę, wędzonego łososia, jajko i posypujemy koperkiem. Można również zastosować wiele innych wariantów kanapek z dodatkami, które są Waszymi ulubionymi.

Dodaj komentarz